Η χώρα έχει ανάγκη σοβαρής αντιπολίτευσης και αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης

Λίγες ώρες πριν ορκιστεί βουλευτής Κοζάνης με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ο πρώην υπουργός, Πάρις Κουκουλόπουλος, που στις εκλογές της περασμένης Κυριακής εξελέγη βουλευτής μιλά στη «ΜτΚ». Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λέει: «Η εντολή που έχουμε από τους πολίτες είναι εντολή κάλυψης του κενού μίας αξιόπιστης και σοβαρής αντιπολίτευσης».

Αύριο ορκίζεστε ξανά βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

Από τα έξι συναισθήματα όπως τα ορίζει η επιστήμη επιλέγω δύο, προφανώς τη χαρά και μαζί την έκπληξη. Το πρώτο δε χρειάζεται εξηγήσεις, ενώ το δεύτερο αναφέρεται στην απόφαση μου να το προκαλέσω σε σχέση με όσα συμβαίνουν στον τόπο μου. Η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα η ΠΕ Κοζάνης βιώνουν καταστάσεις πρωτοφανούς και πολυεπίπεδης συρρίκνωσης που συνιστά εθνικό ζήτημα. Δεν πρόκειται για μία κατάσταση συμβατικού χαρακτήρα γι’ αυτό και μιλάω για την έκπληξη που θα αισθανθούν όσοι δείξουν ελάχιστο ενδιαφέρον στο λόγο μας.

Πώς αποκωδικοποιείτε εσείς το αποτέλεσμα των εκλογών; Έχουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, την είσοδο οκτώ κομμάτων στη Βουλή και μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία ετοιμάζεται για εσωκομματικές διαδικασίες.

Οι δύο αλλεπάλληλες εκλογές προσφέρουν πλούσιο υλικό για ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων, ωστόσο κάποια σημεία είναι ήδη προφανή. Η επιλογή κυβερνητικής σταθερότητας, κατά προτίμηση με αυτοδυναμία, είναι χωρίς αμφιβολία το πρώτο συμπέρασμα των εκλογών. Η πρόταση διακυβέρνησης που είχε υποχρέωση να διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση κρίθηκε απολύτως ανεπαρκής και αυτό εξηγεί αφενός τη μεγάλη μείωση της απήχησης του και αφετέρου τα υψηλά ποσοστά της ΝΔ.

Με αυτά τα δεδομένα η επίδοση του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξη και ελπιδοφόρα, αφού πρόκειται ουσιαστικά για εντολή κάλυψης του κενού μιας στιβαρής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης. Επιπλέον, η είσοδος τεσσάρων μικρών κομμάτων στη Βουλή είναι το τελευταίο ενδιαφέρον στοιχείο των εκλογών και οφείλεται σε δύο λόγους: αφενός στην κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας που δεν είναι ελληνικό φαινόμενο και αφετέρου στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει πλέον την αντισυστημική ψήφο.

Πώς σχολιάζετε την παραίτηση Τσίπρα;

Σημασία έχει το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών που προκάλεσε την παραίτηση του και σε αυτό θέλω να μείνω. Όπως σημείωσα πιο πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να διατυπώσει πειστική εναλλακτική πρόταση και από την άλλη αδυνατεί πλέον να εκπροσωπήσει την αντισυστημική ψήφο που τον γέννησε. Προφανώς δε μπορούσε να τα κάνει και τα δύο, αλλά είναι δέσμιος αυτής ακριβώς της αντίφασης στην οποία ο Τσίπρας δεν μπόρεσε ή δε θέλησε να απαντήσει.

Για το ΠΑΣΟΚ οι δεύτερες κάλπες έφεραν μία μικρή αύξηση στα ποσοστά σας. Από προοδευτική και αξιόπιστη αντιπολίτευση θεωρείτε ότι μπορείτε να γίνετε αξιωματική αντιπολίτευση; Υπό ποιες συνθήκες και σε τι χρόνο;

Η εντολή που έχουμε από τους πολίτες είναι εντολή κάλυψης του κενού μίας αξιόπιστης και σοβαρής αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει καθημερινό και αυστηρό έλεγχο της εξουσίας και παράλληλα διατύπωση εναλλακτικής πρότασης προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Αυτή είναι μία μεγάλη πρόκληση που ξεπερνάει τα στενά κομματικά μας όρια γιατί είναι η χώρα που έχει ζωτική ανάγκη σοβαρής αντιπολίτευσης και αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης.

Διαφορετικά η σταθερότητα που επέλεξαν με σαφήνεια οι πολίτες μπορεί εύκολα να διολισθήσει σε αυταρχικές και αλαζονικές καταστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Θα χρειαστεί μεγάλη και επίπονη προσπάθεια από τη μεριά μας, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Οι κάλπες έβγαλαν μία κατακερματισμένη αντιπολίτευση. Δύσκολος ο ρόλος ο δικός σας απέναντι σε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ με 158 βουλευτές;

Η συγκεκριμένη σύνθεση της Βουλής δεν είναι εμπόδιο σε αυτό που περιέγραψα, αντίθετα δίνει τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να ξεχωρίσει με τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του. Η κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας πηγάζει από την αδυναμία πειστικών απαντήσεων στις ανισότητες που καλπάζουν και έτσι ολοένα και περισσότεροι πολίτες οδηγούνται είτε στην αποχή είτε στα άκρα.

Η ενεργειακή δημοκρατία που προτείνουμε είναι η πιο ολοκληρωμένη απάντηση στις ανισότητες και την κλιματική αλλαγή και είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προωθεί η ΝΔ με το ολιγοπώλιο ενέργειας στη χώρα. Όλα αυτά δε σημαίνουν κανενός είδους συμβιβασμό με το φασισμό, το σκοταδισμό και τα χαϊδεμένα παιδιά των ολιγαρχών που δηλώνουν δήθεν αντισυστημικοί. Σημαίνουν πολύ απλά ότι δεν θα θυσιάσουμε τον κεντρικό μας στόχο σε έριδες μικρής κλίμακας γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Ο κ. Ανδρουλάκης σε μία από τις πρώτες του δηλώσεις έθεσε ως στόχο να γίνει το ΠΑΣΟΚ ξανά κόμμα των νέων. Στόχος εφικτός δεδομένου ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν κυρίως στις εκδηλώσεις σας βλέπαμε μεγαλύτερες γενιές;

Η νέα γενιά αγκαλιάζει την προσπάθεια μας και αυτό το νιώσαμε όλοι όσοι δώσαμε τη μάχη των εκλογών στην πρώτη γραμμή. Πρόκειται αναμφίβολα για το πλέον σημαντικό και αισιόδοξο μήνυμα εδώ και πολλά χρόνια. Επιπρόσθετα το αποτέλεσμα δείχνει ότι είμαστε ήδη αξιωματική αντιπολίτευση στην αγροτιά και την περιφέρεια γενικότερα. Όλα αυτά είναι στοιχεία που συνθέτουν τη νέα αφετηρία του ΠΑΣΟΚ.

Στην προσπάθειά σας για να γίνει ξανά το κόμμα πρωταγωνιστής προεκλογικά απευθύνατε προσκλητήριο στους προοδευτικούς πολίτες να επιστρέψουν «σπίτι τους», ανεξαρτήτως της ψήφου τους στο παρελθόν. Στην προσπάθεια για ολική επαναφορά το προσκλητήριο απευθύνεται και σε στελέχη προβεβλημένα που αποχώρησαν και ενδεχομένως βρέθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ;

Η συμπεριφορά των στελεχών στα οποία αναφέρεστε δεν είχε κανένα αξιακό περιεχόμενο, εξυπηρετούσε ανάγκες προσωπικής πολιτικής επιβίωσης και συχνά εξουσιομανία γι’ αυτό και η επιστροφή τους είναι αδιανόητη. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για όσους προσχώρησαν στη ΝΔ για να συνεχίσουν την καριέρα τους.

Ποιες οι προτεραιότητές σας ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου που ξεκινά αύριο;

Η μία προτεραιότητα είναι αναμφίβολα η συμβολή μου στη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάει αύριο στη Βουλή με επικεφαλής το Νίκο Ανδρουλάκη και στόχο μία στιβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Η άλλη είναι αυτή στην οποία αναφέρθηκα στο πρώτο ερώτημα σας και αφορά την αντιστροφή μιας καταστροφικής πορείας για τη Δυτική Μακεδονία.

Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση που παρουσιάσαμε στους πολίτες της ΠΕ Κοζάνης και την επικύρωσαν με την ψήφο τους. Η εντολή που έχω από τους συμπολίτες μου είναι σαφής και θα την τιμήσω μέχρι κεραίας όσα εμπόδια και αν χρειαστεί να ξεπεράσω.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 02.07.2023