Η Κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στο ελεύθερο επάγγελμα

 «Η Κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στο ελεύθερο επάγγελμα» τόνισε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επί του Φορολογικού Νομοσχεδίου, Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών και Βουλευτής Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, κατέρριψε τους ισχυρισμούς τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Οικονομικών, οι οποίοι είχαν προηγηθεί στο βήμα, τεκμηριώνοντας με συγκεκριμένα παραδείγματα τόσο τον «άδικο οριζόντιο χαρακτήρα της νομοθετικής παρέμβασης σε μια εκτενή πανσπερμία επαγγελμάτων», όσο και «το αναχρονιστικό περιεχόμενο της επιστροφής στο παρελθόν». Χαρακτήρισε δε «αντιμεταρρύθμιση, οπισθοχώρηση και στρατηγική ήττα της συντεταγμένης Πολιτείας την εγκατάλειψη του λογιστικού προσδιορισμού (έσοδα-έξοδα) που καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 2010, καθώς και την κατάργηση της θεμελιώδους αρχής των συγκρουόμενων συμφερόντων στη φορολόγηση».

Επιπροσθέτως, έκανε ενδεικτική αναφορά σε σειρά «θυμάτων» του Νομοσχεδίου, με πρώτη «την ύπαιθρο που ερημώνει και πλέον είναι σαν να απαγορεύεται να ασκηθεί ελεύθερο επάγγελμα σε χωριό άνω των 500 κατοίκων», αλλά και «τους τριτέκνους που η Κυβέρνηση αρνείται να συμπεριλάβει στις απαλλακτικές διατάξεις παρά την πρότασή μας, τους πολίτες που είναι προ της σύνταξης και διατηρούν πχ μικρά μαγαζιά για να συμπληρώσουν ένσημα, τους δικηγόρους που εργάζονται από το σπίτι τους, καθώς και ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και κομμωτές, που ωθούνται στην άτυπη εργασία». Δεν παρέλειψε, βεβαίως, τους παραγωγούς/πωλητές στις λαϊκές αγορές, τονίζοντας ότι «πρέπει η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν τους θεωρεί άντρο φοροδιαφυγής ή, όπως εμείς πιστεύουμε, το τελευταίο “ανάχωμα” στην ακρίβεια για να βρίσκουν οι πολίτες φθηνά ποιοτικά προϊόντα», ενώ συμπεριέλαβε και τους περιπτεριούχους και τους ταξιτζήδες. «Σε όλους αυτούς η Κυβέρνηση επιλέγει να κολλήσει τη “στάμπα” του φοροφυγά», σημείωσε.

Αναδεικνύοντας ότι το Νομοσχέδιο αποτελεί «περαίωση για τους φοροφυγάδες», αφού «επισείει την απειλή ελέγχου μόνο σε όσους δηλώσουν κάτω από το όριο που η Κυβέρνηση ορίζει», διατύπωσε προβληματισμό για την επάρκεια στην πράξη των ελεγκτικών μηχανισμών, υπογραμμίζοντας ότι «ουσιαστικά απεμπολείτε μία εκ των κορυφαίων κρατικών λειτουργιών, που είναι ο έλεγχος της φορολογικής αρχής».

Καταλογίζοντας «έλλειψη αξιοπιστίας» στη Ν.Δ., υπενθύμισε την προεκλογική  τακτική της ειδικά όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και τις επιθέσεις που εξαπέλυε στο ΠΑΣΟΚ, όταν πριν τις εκλογές αλλοίωνε τις προτάσεις του. Καυτηρίασε, επίσης, την «έλλειψη σοβαρότητας» στη νομοθέτηση, παραπέμποντας τόσο στις διορθωτικές επισημάνσεις του κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, όσο και στα αναγραφόμενα στην Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Ο Π. Κουκουλόπουλος σταχυολόγησε ορισμένες από τις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί στο ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για φορολογική δικαιοσύνη, τις οποίες ανέπτυξε από το βήμα της Ολομέλειας ο Πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης.

Περαιτέρω, παρουσίασε τις δύο Τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με τις οποίες «εξορθολογίζονται τα πρόστιμα της Εφορίας, προκειμένου να μπει “ανάχωμα” σε νέα ληξιπρόθεσμα χρέη».

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «ξέρουμε καλά εμείς στο ΠΑΣΟΚ που αναφερόμαστε όταν μιλάμε για ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι αυτοί που -μαζί με τους αγρότες και τη νεολαία- ανταποκρίθηκαν πρώτοι στο κάλεσμα του Ανδρέα Παπανδρέου το 1974».