Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης εγκλωβίζει την κοινωνία

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί των δύο Νομοσχεδίων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών αναφορικά με την Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, του Ισολογισμού και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης για το 2022, τοποθετήθηκε, ως Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών.

Αφιερώνοντας το αρχικό μέρος της ομιλίας του στην ανάλυση των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό και καυτηριάζοντας την «αμηχανία» που χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις της Κυβέρνησης, σημείωσε πως αποτελεί «δημοκρατικό καθήκον του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής “σαν έτοιμο από καιρό” να ανταποκριθεί στην πρόκληση διατύπωσης μια αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, καθώς η Χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

Όσον αφορά το υπό συζήτηση έτος 2022, ανέδειξε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές που έλαβαν χώρα εκείνη τη χρονιά και τη σύνδεσή τους με τη σημερινή κατάσταση της κοινωνίας.   

«Σήμερα τίποτα δεν θυμίζει την εποχή που η Κυβέρνηση της Ν.Δ. μοίραζε 50 δις επιδοματικών -δήθεν φιλολαϊκών- πολιτικών, αξιοποιώντας την πενταετή δημοσιονομική χαλάρωση, ενώ ταυτόχρονα στην πραγματικότητα υλοποιούσε μια μεγάλης κλίμακας αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ λίγων. Χρωστά μια απάντηση γιατί, 15 χρόνια μετά τη χρεοκοπία, οι τιμές των ακινήτων και τα εταιρικά κέρδη όχι απλά έχουν ανακάμψει, αλλά έχουν υπερβεί τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ αντιθέτως οι μισθοί ανταγωνίζονται αυτούς της Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Βουλγαρίας. Για το κόστος ζωής που παραμένει Νο1 πρόβλημα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Για το επίμονο εμπορικό έλλειμμα, το οποίο αποτυπώνει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Χώρας και μάλιστα τη στιγμή που κορυφώνεται το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο (ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας).  Για την επιμονή στο μοντέλο “ανάπτυξης” τουρισμός – real estate – κατανάλωση, που πλέον “πνέει τα λοίσθια”. Για τις περιφερειακές ανισότητες που δημιουργούν μια “διχασμένη” Χώρα. Τίποτα από αυτά δεν είναι μοιραίο φυσικό φαινόμενο, αντιθέτως όλα αποτελούν αποτέλεσμα επιλογών» υπογράμμισε μετ’ επιτάσεως.

Εστιάζοντας στο έτος των Νομοσχεδίων, το οποίο χαρακτήρισε «αποκαλυπτικό για όσα συμβαίνουν σήμερα», ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το 2022 χαρακτηρίστηκε από την ύφεση της πανδημίας, που οδήγησε σε τουριστική “έκρηξη”,  ενισχύοντας τα έσοδα, παρασύροντας όμως την Κυβέρνηση να πιστέψει πως η κατά κεφαλήν δαπάνη στον τουρισμό θα ήταν δεδομένη, κάτι που ήδη αμφισβητείται. Τότε τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος (που είχε ψηφιστεί τέλη 2021) για τη φοροαπαλλαγή των γονικών παροχών μέχρι το παράλογα προκλητικό ύψος των 800.000 ευρώ. Αντί η Κυβέρνηση να ρωτά εμάς για κοστολόγηση, θα απαντήσει σε τι ποσό ανέρχονται οι απώλειες δημοσίων εσόδων από αυτήν την επιλογή της;  Το 2022, επίσης, ψηφίστηκε η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Είναι δύο χαρακτηριστικές παρεμβάσεις αναδιανομής υπέρ των λίγων που -συνδυαστικά με τις κινήσεις για τη golden visa- συνδέονται άμεσα με την κατάσταση στην αγορά ακινήτων. Κορωνίδα βέβαια της διακυβέρνησης υπέρ των ισχυρών, υπήρξε τον Αύγουστο του 2022 το κλείσιμο του ηλεκτρικού χώρου υπέρ πέντε μεγάλων εταιρειών, που απέκλεισε έκτοτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον αγροτικό κόσμο, τους ευάλωτους συμπολίτες μας, τη μεταποίηση και τις Ενεργειακές Κοινότητες. Αυτή η απόφαση, μαζί με την απαράδεκτη εξάρτηση της Ελλάδας από το εισαγόμενο και ρυπογόνο φυσικό αέριο, πυροδότησαν την ενεργειακή κρίση, επιβαρύνοντας δημοσιονομικά την οικονομία και τους συμπολίτες μας. Το 2022 εκκίνησαν και οι εξαιρετικά αρνητικές επιδόσεις στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας».

«Συνεπώς, καταψηφίζουμε επί της ουσίας τον Απολογισμό και Ισολογισμό του 2022, όχι τυπικά επειδή είχαμε καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του συγκεκριμένου έτους, αλλά ουσιαστικά για πολιτικούς λόγους αντίθεσης σε συγκεκριμένες επιλογές της Κυβέρνησης. Το περιεχόμενο του Προϋπολογισμού και Απολογισμού δεν αφορά λογιστική αποτύπωση, αλλά καίριες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες διακυβέρνησης, επί των οποίων εμείς έχουμε διαφορετική προσέγγιση και δικαιωνόμαστε πικρά από τις εξελίξεις. Εσείς επιμένετε στην άνιση σχέση έμμεσων-άμεσων φόρων, εμείς αγωνιζόμαστε για Φορολογική Δικαιοσύνη. Εσείς έχετε εγκαθιδρύσει μια ενεργειακή ολιγαρχία, εμείς μιλάμε για άμεσα μέτρα Ενεργειακής Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης θυμήθηκε να ψελλίσει κάτι για περιφερειακή ανάπτυξη, όταν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προμετωπίδα την αποκέντρωση, την περιφερειακή και αγροτική πολιτική. Είναι, λοιπόν, φανερό πως αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, και συνολικά η Χώρα, είναι πολιτική αλλαγή και εμείς έχουμε πλήρη επίγνωση της δημοκρατικής μας ευθύνης», επισήμανε στο πέρας της τοποθέτησής του.