Έκτος χρόνος Κυβέρνησης ΝΔ χωρίς αγροτική και περιφερειακή πολιτική

Βασικά σημεία από την ομιλία του Βουλευτή Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλου, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

Όσα ειπώθηκαν από τον κ. Υπουργό για τη σημασία του αγροτικού ζητήματος στην περιφερειακή ανάπτυξη και στο δημογραφικό, θεωρητικά είναι σε σωστή κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση λησμονεί, όμως, ότι δεν βρίσκεται στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά διανύει τον 6ο χρόνο διακυβέρνησή της, με τη Χώρα να βιώνει ένα φαινόμενο έντονου “διχασμού” που διευρύνθηκε ραγδαία τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πραγματικότητα για την περιφέρεια είναι πως ό,τι δεν αγγίζει ο τουρισμός, συρρικνώνεται και παρακμάζει. Τίθεται, συνεπώς, σε αυστηρή κριτική το μονοσήμαντο μοντέλο “ανάπτυξης” που προώθησε η Ν.Δ. αποκλειστικά με το real estate, την κατανάλωση και τον τουρισμό.

Η Κυβέρνηση -και κατά συνέπεια η Χώρα- δεν έχει ούτε αγροτική ούτε περιφερειακή πολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης στην 6η παρουσία του ως Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. μίλησε πρώτη φορά για την εκπόνηση 13 περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης. Τι έγινε τα προηγούμενα πέντε χρόνια; Τώρα θυμήθηκε την περιφερειακή ανάπτυξη; Και από που προκύπτει ότι τα λόγια θα γίνουν πράξη;

Στη Δυτική Μακεδονία, πέντε χρόνια μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία της βίαιης απολιγνιτοποίησης, το πολυδιαφημισμένο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης δεν έχει οδηγήσει ούτε καν σε μία επένδυση. Από το 1 δις άμεσα διαθεσίμων αναπτυξιακών πόρων, έχουν δαπανηθεί μόλις 67.000 ευρώ. Και επειδή εστιάζουμε στα αγροτικά, στο νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Δυτικής Μακεδονίας “ως δια μαγείας” εξαφανίστηκαν από τις προτεραιότητες όλα τα μεγάλα αρδευτικά έργα. Όπως “έκαναν φτερά” 50.000 στρέμματα από την αποκατάσταση των ορυχείων, που προορίζονταν για καλλιεργήσιμη γη και δίνονται για Φωτοβολταϊκά. Η αποκατάσταση των ορυχείων, έργο προϋπολογισμού 3 δισεκατομμυρίων, καταργήθηκε με νόμο. Με τέτοια πεπραγμένα γιατί να σας εμπιστευθούμε;  

Αναφορικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την υδροπονία και τα θερμοκήπια, κατ’ αρχήν είναι σε θετική κατεύθυνση, θα ελέγχουμε κοινοβουλευτικά την πρόοδο υλοποίησής τους. Επισημαίνουμε ότι τα θερμοκήπια αποτέλεσαν την “έκπληξη” στα πρώτα χρόνια της κρίσης, καθώς είχαν οδηγήσει σε “έκρηξη” εξαγωγών. Τι περιμένατε, άραγε, τόσα χρόνια για να τα θυμηθείτε τώρα;

Η αναγέννηση της υπαίθρου είναι εθνική προτεραιότητα, την οποία η Ελλάδα επιβάλλεται να υπηρετήσει, για πολλαπλούς λόγους που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τη συνοχή της κοινωνίας, την απειλή του δημογραφικού και τη δημοσιονομική μας σταθερότητα. Πρέπει, λοιπόν, να περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων:

– Νέο ΕΚΑΣ: Η πρότασή μας για νέο ΕΚΑΣ σε 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους, αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους συνταξιούχους ΟΓΑ που ζουν στην περιφέρεια.

Γενναία ενίσχυση του Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες και αντίστοιχους πόρους, καθώς και ξεχωριστή κάλπη στα χωριά για τον Πρόεδρό τους.

– Σοβαρά φορολογικά κίνητρα, ξεκινώντας από την κατάργηση των τεκμηρίων στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

– Προσδιορισμό των ελάχιστων δημόσιων πολιτικών γενικού συμφέροντος, τις οποίες πρέπει να απολαμβάνουν στο 100% οι κάτοικοι της υπαίθρου.

Γρήγορο internet κατά προτεραιότητα στους βιώσιμους οικισμούς της υπαίθρου, ώστε να μπορούν νέα ζευγάρια να εγκατασταθούν εκεί, λαμβάνοντας υπόψη τη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα των “ψηφιακών νομάδων”.

– Κυρίως και πάνω απ’ όλα, εάν θέλουμε να επιτύχουμε μια νέα πραγματικότητα στην ύπαιθρο, πρέπει να στηριχθεί συστηματικά, συγκροτημένα και στρατηγικά το εισόδημα των αγροτών. Αυτό είναι “το άλφα και το ωμέγα”. Χρειάζεται να μιλήσουμε σοβαρά για συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών ή άλλες μορφές συνεργατισμού. Για μια πολιτική γης και πολιτική νερού. Για κατάρτιση και καινοτομία, κατά τα βέλτιστα πρότυπα άλλων Χωρών όπου, αντί να συρρικνώνεται, γιγαντώνεται η αγροτική παραγωγή. Για το ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με την ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεών μας για την Ενεργειακή Δημοκρατία. Για συγκεκριμένους θεσμικούς μηχανισμούς δίπλα στον αγρότη. Όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ με το ΟΣΔΕ που δημιουργήσαμε με την Κυβέρνηση Γιώργου Α. Παπανδρέου το 2011. Όπως ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, στον οποίο την ίδια περίοδο το ΠΑΣΟΚ συνένωσε όλα τα ερευνητικά και καινοτόμα εργαλεία που ήταν διάσπαρτα. Όπως o ΕΛΓΑ, τον οποίο όχι μόνο καταφέραμε να απαλλάξουμε από όλα τα βάρη, το 2010, αλλά  τέσσερα χρόνια μετά παραδώσαμε πέντε αναλογιστικές μελέτες για νέο Κανονισμό, ο οποίος εδώ και μια δεκαετία ακόμα αγνοείται.

Πέντε χρόνια Κυβέρνηση ΝΔ – πέντε Υπουργοί – πέντε Διοικήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να καταλήξει σε επιτήρηση και πρόστιμο.

Πέντε χρόνια Κυβέρνηση ΝΔ – πέντε Υπουργοί – ένας Διοικητής στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για να δεχθεί σωρεία καταγγελιών για απευθείας αναθέσεις.

Πέντε χρόνια Κυβέρνηση ΝΔ – πέντε Υπουργοί – ένας Διοικητής στον ΕΛΓΑ, για να λειτουργεί με παλιό Κανονισμό, αφήνοντας ακάλυπτο το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών και τους αγρότες σε απόγνωση.