Λάθος δρόμος ο συγκεντρωτισμός, χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες

«Κλιματική κρίση και υπερτουρισμός είναι η καρδιά του προβλήματος που συζητάμε. Με συγκεντρωτισμό, χωρίς συμμετοχή της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, είναι αδύνατον να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις», τόνισε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, ως Ειδικός Αγορητής κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

Επιρρίπτοντας στην Κυβέρνηση «ένα ακόμα “επεισόδιο” στο “σίριαλ κακή νομοθέτηση», στηλίτευσε το γεγονός ότι «το 43% των άρθρων δεν ετέθη σε δημόσια διαβούλευση», υπογραμμίζοντας πως «αυτή η πρακτική υποβαθμίζει την αξία της λαϊκής συμμετοχής στη διαμόρφωση των νόμων, ενισχύει εν τοις πράγμασι την αδιαφάνεια, δεν τιμά τη λειτουργία και την ποιότητα της Δημοκρατίας και των θεσμών. Η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως “αναγκαίο κακό”».

Περαιτέρω, ο Π. Κουκουλόπουλος άσκησε αυστηρή κριτική εναντίον της νομοθετικής παρέμβασης για τον αιγιαλό και τις παραλίες, αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του σε τρεις άξονες.

Πρώτον, εστίασε στο «αντι-αυτοδιοικητικό και ακραία συγκεντρωτικό» περιεχόμενο του Νομοσχεδίου, όσον αφορά την πλήρη αφαίρεση από τους Δήμους της αρμοδιότητας παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και την απόδοση αυτής στις Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου. «Για το ΠΑΣΟΚ, η αντίληψη συρρίκνωσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετάβασης σε συγκεντρωτικά μοντέλα, ιδεολογικά μας βρίσκει απέναντι. Ακολουθώντας την οδό του συγκεντρωτισμού, προκαλείτε ένα “λαβύρινθο” προβλημάτων στην άσκηση και στο συμψηφισμό δαπανών μιας σειράς κρίσιμων αρμοδιοτήτων στις παραλίες. Αρμοδιότητες που, με τις νέες διατάξεις, θα παλινδρομούν και αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στους Δήμους και στους παραχωρησιούχους, όπως η ναυαγοσωστική κάλυψη και η καθαριότητα. Αντί να ξεκαθαρίζετε, κάνετε ακόμα πιο θολό το τοπίο για το ποιος κάνει τι», περιέγραψε.

Δεύτερον, αντέκρουσε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί δήθεν φιλο-περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου, εγείροντας τις εμπεριστατωμένες ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και ομάδων πολιτών κατά τη διαβούλευση. «Αντί να προχωρήσετε τις, ήδη νομικά προβλεπόμενες, χρόνιες εκκρεμότητες για την αληθινή προστασία των περιοχών Natura, φέρνετε ένα προσωρινό καθεστώς μόνο κατ’ όνομα “απάτητων” παραλιών, που όμως στερείται περιεχομένου» επισήμανε, σταχυολογώντας σημεία των διατάξεων που συνιστούν περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση εν συγκρίσει με όσα ήδη ισχύουν. Ζήτησε μάλιστα εγγράφως να κληθεί στην ακρόαση φορέων πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων, προκειμένου να ακουστεί ο περιβαλλοντικός προβληματισμός τους μέσα στο Κοινοβούλιο.

Τρίτον, ανέπτυξε παραμέτρους για τη μη εφαρμοσιμότητα του νέου πλαισίου, μεταξύ των οποίων «η ακραία υποστελέχωση των Κτηματικών Υπηρεσιών». «Χωρίς το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, πως οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου θα διεκπεραιώσουν το σύνολο των διαγωνισμών που σήμερα διενεργούν οι Δήμοι; Έχετε κάποιο σχέδιο άμεσης στελέχωσής τους και τις επιφορτίζετε με πολλαπλάσιο αντικείμενο; Χρειάζονται απαντήσεις πριν ψηφιστεί το Νομοσχέδιο», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε με έμφαση ότι «προφανώς για το ΠΑΣΟΚ η διαφάνεια, ο έλεγχος και η λογοδοσία αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες. Είμαστε αξιακά αντίθετοι στο παραμικρό φαινόμενο αυθαιρεσίας, ανομίας ή διαφθοράς στο ζήτημα των παραλιών. Έχουμε προτάσεις για την ουσιαστική προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων σε πλήρη συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο. Η ηλεκτρονική διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών, με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα, είναι απολύτως αναγκαία και μπορεί να πραγματοποιείται από τους Δήμους μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που έχει ήδη επιτυχώς δοκιμαστεί σε άλλες περιπτώσεις».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στα άρθρα περί ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης και των νησιών, ζητώντας να κληθούν στην ακρόαση φορέων ο ΑΔΜΗΕ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ), καθώς υπάρχουν πολλά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων.

Τέλος, δεδομένου του άρθρου 40 για το αγροτικό πετρέλαιο, έκανε ειδική αναφορά στο ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, ιδίως δε στις ρεαλιστικές λύσεις για τα δύο κεντρικά αιτήματα της αγροτιάς, το αγροτικό πετρέλαιο και το ενεργειακό κόστος.