Την αναγκαιότητα η Βουλή να δίνει «περισσότερο χρόνο και χώρο στην ενσωμάτωση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέδειξε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, ως Ειδικός Αγορητής κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ αυτονόητα, από διαχρονική θέση αρχής, συμφωνεί με την ενσωμάτωση της Οδηγίας, για τον πρόσθετο λόγο ότι «αυτή οδηγεί σε υγιή έσοδα που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν και θα προέρχονται από τη μεγάλη “πληγή” της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας, άρα και της Ελλάδας, που δεν είναι άλλη από τη φορολόγηση των ισχυρών οικονομικών κολοσσών, ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο σε πανευρωπαϊκό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο».
Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Οδηγία εντάσσεται σε μια πολυετή διεθνή προσπάθεια και στη δύσκολη συμφωνία – ορόσημο όπου κατέληξαν σχεδόν 140 Χώρες για τη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση. Η αποτελεσματικότητα δε της όλης συζήτησης στην πράξη, συνδέεται άμεσα με την έκβαση των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις Η.Π.Α.
Επιπροσθέτως, ο Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε τη θεματική σύνδεση της Οδηγίας με «το κεντρικό ζήτημα της εποχής, τις πρωτοφανείς στην παγκόσμια ιστορία ανισότητες, με τη συσσώρευση ασύλληπτων κερδών από τις τράπεζες, τους τεχνολογικούς κολοσσούς και πρόσφατα τους ενεργειακούς “γίγαντες”, ενώ ταυτόχρονα η μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα συμπιέζονται αφόρητα και η φιλελεύθερη Δημοκρατία “ροκανίζεται” καθημερινά απ’ την αδυναμία πειστικών απαντήσεων απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση».
Σ’ αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως η Οδηγία μόνο «επιδερμικά» προσεγγίζει την όλη προβληματική, καθώς «οι πραγματικοί κολοσσοί του διαδικτύου – όπως google, amazon, facebook, twitter (πλέον “X”), apple – που διαχειρίζονται συντριπτικά ποσοστά της διαφήμισης παγκοσμίως, ξεφεύγουν από το πεδίο εφαρμογής της, παρά μόνο εάν έχουν “παράρτημα” σε μια Χώρα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει βρεθεί ουσιαστικός τρόπος να φορολογηθούν. Σε επίπεδο Ε.Ε. πάντως, είναι θετικό ότι επιχειρείται να μην υπάρχουν πλέον διαφοροποιημένες φορολογίες, δηλαδή εξομαλύνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ κρατών – εταίρων». Πρόσθεσε, όμως, πως «πρέπει να μας προβληματίσει ότι στον 1ο πυλώνα η Ε.Ε. δείχνει ανέτοιμη, συνεπώς έχουμε όλοι χρέος να προσπαθήσουμε, “πιέζοντας” μέσω των πολιτικών ευρωπαϊκών μας ομάδων, για να φτάσει σε ολοκλήρωση ο 1ος πυλώνας».
Περαιτέρω, ο Βουλευτής ζήτησε περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις από την Κυβέρνηση για παραμέτρους του Νομοσχεδίου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσφατη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ ότι ο παγκόσμιος φόρος εκτιμάται πως θα μειώσει τα παγκόσμια κέρδη με χαμηλή φορολογία κατά περίπου 80%, από το 36% του συνόλου των κερδών παγκοσμίως σε περίπου 7%. Ζήτησε, λοιπόν, από την Κυβέρνηση να τεκμηριώσει πως συνάδει μ’ αυτήν την πρόβλεψη, η κυβερνητική εκτίμηση για φορολογικά έσοδα ετησίως έως 80 εκατομμύρια. «Πως ακριβώς υπολογίσατε αυτά τα 80 εκατομμύρια;», ρώτησε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για το σοβαρό θέμα της εξαίρεσης της ΕΤΑΔ, που θεσπίζει το Νομοσχέδιο, ενώ η ΕΤΑΔ ούτε έχει κοινωφελή χαρακτήρα ούτε είναι δημόσια επιχείρηση.
Στο πέρας της τοποθέτησής του, υπογράμμισε ότι «για το ΠΑΣΟΚ, τα ζητούμενα στην οικονομία είναι τρία. Έσοδα σε υγιή βάση, όπως αυτά που προκύπτουν από τις ψηφιακές συναλλαγές. Σοβαρές πολιτικές κοινωνικής συνοχής με επένδυση στην υγεία και στην παιδεία. Ισχυρή στέρεη ανάπτυξη, για να μεγαλώνει η “πίτα” που η Πολιτεία μπορεί να διανείμει στη δοκιμαζόμενη κοινωνία».
Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει τα «ανησυχητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με τα οποία η ανάπτυξη είναι στο 2% και όχι στο 2,4 για το οποίο η Κυβέρνηση έδινε διαβεβαιώσεις, με τη διαφορά να προέρχεται ιδίως από μια τεράστια πτώση των άμεσων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου». Επανέφερε, τέλος, το αίτημα να κληθούν σε κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.