Οι δημοσκοπήσεις όπως είναι φυσικό ήρθαν πάλι στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς είμαστε μια ανάσα πριν τις εκλογές της Κυριακής.
Αυτή τη φορά το χορό τραβάει ο κ. Τσίπρας που καταγγέλλει τις δημοσκοπήσεις με υπαινιγμούς για την εγκυρότητα τους. Δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν στην περίπτωση αυτή και να οδηγούν τον πρωθυπουργό σε αυτή την επιλογή: -το ένα είναι να έχει κάποια στοιχεία με πολύ διαφορετικά δεδομένα οπότε με το δίκιο του φωνάζει -το άλλο είναι να λειτουργεί με πολιτική σκοπιμότητα δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν το εκλογικό σώμα σε ένα βαθμό και προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά. Το βράδυ της Κυριακής θα έχει λυθεί η απορία μας, ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθούν και να υπογραμμιστούν κάποια δεδομένα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις.
Όλοι οι αναλυτές τονίζουν ότι οι έρευνες τους δεν αποτελούν πρόβλεψη αλλά αποτυπώνουν την εικόνα της στιγμής. Οι συχνές αποστάσεις εκλογικών αποτελεσμάτων και δημοσκοπήσεων είναι διεθνές φαινόμενο της εποχής και οφείλεται σε πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η διευρυνόμενη άρνηση συμμετοχής σε αυτές. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάποια έρευνα μπορεί να υπηρετεί σκοπιμότητες αλλά η καταγγελία χρειάζεται αποδείξεις.
Με αυτά τα δεδομένα αξίζει σήμερα να θυμηθούμε τι ακριβώς έγινε πριν πέντε χρόνια στις ευρωεκλογές του 2014 και ποιές οι διαφορές μεταξύ δημοσκοπήσεων και πραγματικότητας. Στον πίνακα που παρατίθεται μπορούμε να δούμε 10 δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας πριν τις ευρωεκλογές του 2014 και στο πάνω μέρος του πίνακα τα πραγματικά αποτελέσματα. Από την απλή παρατήρηση του πίνακα βγαίνουν αβίαστα τρία συμπεράσματα
1. Όλες οι εταιρείες έδιναν τότε πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ όπως και έγινε. Κανένας δεν αδικήθηκε ως προς αυτό και οι αντίθετοι ισχυρισμοί είναι φιλολογία προς άγρα εντυπώσεων.
2. Οι αποκλίσεις όλων των δημοσκοπήσεων στη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ συγκρινόμενες με την πραγματική διαφορά που ανήλθε στο 3,85% είναι μικρές. Ο μ.ο. της διαφοράς είναι 3,51% και υπάρχει απόλυτη ισορροπία μεταξύ των άνω και κάτω αποκλίσεων με 5 εταιρείες να δίνουν μικρότερη διαφορά και άλλες 5 να δίνουν μεγαλύτερη από την τελική-πραγματική.
3.Οι πιο μεγάλες αποκλίσεις εμφανίζονται στο άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ όπου τα νούμερα που δίνουν όλες ανεξαίρετα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων κινούνται πάνω από το τελικό-πραγματικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα ενώ οι προβλέψεις ανέβαζαν το άθροισμα από 51,1% μέχρι 57,5% τα δυο πρώτα κόμματα άθροισα τελικά 49,29%.
Τα στοιχεία που παρατέθηκαν δεν επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του κ. Τσίπρα περί αοράτων δυνάμεων που συστηματικά και σχεδιασμένα απεργάζονται το δικό του κακό. Αντίθετα εάν επαναληφθεί ένα ανάλογο σκηνικό την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 το πιο πιθανό είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα κινηθούν χαμηλότερα από τις προβλέψεις και η θετική έκπληξη των ευρωεκλογών θα ακούει στο όνομα ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Κάτι τέτοιο θα σημάνει την αρχή του τέλους της τεχνητής πόλωσης ενόψει των εθνικών εκλογών. *Ο Πάρις Κουκουλόπουλος είναι πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής Κοζάνης με το Κίνημα Αλλαγής