Ανεπανόρθωτες οι ρωγμές στη στρατηγική αυτοδυναμίας της ΝΔ

Στην αποχή των νέων από τις κάλπες, αλλά και στο κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα των εκλογών για τη στρατηγική αυτοδυναμίας της ΝΔ, εστίασε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο στο «ΣΚΑΪ 100,3».

Εισαγωγικά, υπογράμμισε ότι «πρώτα απ’ όλα, οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα με την αποχή.  Ιδίως η αποχή της νέας γενιάς, το γεγονός ότι πάνω από το 70% των νέων έως 30 ετών δεν έχουν ψηφίσει ποτέ μέχρι τώρα σε καμιά εκλογική αναμέτρηση, πρέπει να μας προβληματίσει όλους ανεξαιρέτως».

Περιγράφοντας το «νέο πολιτικό σκηνικό» και τα «σοβαρά πολιτικά ζητήματα που προέκυψαν την Κυριακή», τόνισε εμφατικά πως «το κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα των εκλογών, είναι ότι η στρατηγική της αυτοδυναμίας, στην οποία είναι αφοσιωμένος ο Πρωθυπουργός, έχει υποστεί ρωγμές, κατά τη γνώμη μου, ανεπανόρθωτες. Ο κ. Μητσοτάκης έχασε τη μάχη της κυριαρχίας στο κέντρο από το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα έδωσε οντότητα στο χώρο στα δεξιά του. Η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι με στρατηγική αυτοδυναμίας η Ν.Δ. υπό τον κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να ξαναπάει σε εκλογές. Εκ των πραγμάτων αναγκαστικά είτε θα επιδιώξει Κυβέρνηση συνεργασίας είτε θα προχωρήσει σε αλλαγή ηγεσίας πριν τις επόμενες εκλογές».

Περαιτέρω, για το ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «ο κ. Κασσελάκης αρχικά είπε ότι θα είναι πρώτο κόμμα, μετά ότι θα λάβει πάνω από 20%, έπειτα ότι θα ξεπεράσει τις επιδόσεις των εθνικών εκλογών, στη συνέχεια ότι θα φθάσει πάνω από 16%. Τελικά απέτυχε σε όλους τους στόχους που ο ίδιος έθεσε».

Απαντώντας στα ερωτήματα για το ΠΑΣΟΚ, ο Π. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα προφανώς δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, δεν πετύχαμε το στόχο μας να είμαστε στη 2η θέση. Το αποτέλεσμα, όμως, μας δίνει τον αναγκαίο χρόνο να συζητήσουμε σοβαρά αφενός μεν την ανάλυσή του αφετέρου τη στρατηγική μας στο εξής. Αυτό χρειαζόμαστε και αυτό θα διεξαχθεί στα όργανα, όχι σε μια πρόωρη και παράδοξη κουβέντα με τηλεοπτικούς όρους».

Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, λοιπόν, σημείωσε ότι «η συζήτηση επικεντρώνεται στις ασυμμετρίες ανάμεσα στα μεγάλα αστικά κέντρα από τη μια και την περιφέρεια από την άλλη. Η απάντηση για τις επιδόσεις μας σε Αττική και Θεσσαλονίκη, θεωρώ πως συνδέεται με το γεγονός ότι από εκεί ξεκίνησε η κατάρρευσή μας το 2012-2015, άρα εκεί η ανάταξη θα έχει μια πιο αργή πορεία. Χωρίς ειλικρινά να έχω καμία πρόθεση να στοχοποιήσω κανέναν, προσωπικά με προβληματίζει γιατί από τα τρία λίκνα της Παράταξης, τα τρία κέντρα διαδοχικά του Βενιζελισμού, του Παπανδρεϊσμού και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή Κρήτη – Δωδεκάνησα – Δυτική Ελλάδα, κάναμε το “μπαμ” μόνο στην Κρήτη. Το αναφέρω ως παράδειγμα ότι τα εκλογικά δεδομένα είναι σύνθετα και χρειάζονται χρόνο για μια πάρα πολύ σοβαρή συζήτηση».

Τέλος, αναφορικά με τη στρατηγική που πρέπει να χαράξει το ΠΑΣΟΚ,  επισήμανε: «Θα πάμε σε Κυβερνήσεις συνεργασίας; Θα πάμε σε ένα νέο διπολισμό με κατ’ ουσία συνένωση των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ; Μένουμε στην αυτόνομη πορεία με λογική διεύρυνσης; Από τα επισπεύδοντα στελέχη που έχουν τοποθετηθεί δημοσίως σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο καθένας πιστεύει κάποια διαφορετική από αυτές τις τρεις στρατηγικές. Τη δική μου θέση θα τη διατυπώσω στα κομματικά όργανα».